Tuesday, August 18, 2015

Oopss, Besar Sudah.

Salam semua,

Nampak bersarang dan bersawang dah ruang nukilan ni. Oleh demikian, hari ini cuba curi masa sekejap untuk kemas apa yang patut.

Berbalik pada tajuk entri hari ini, apa yang sudah besar sebenarnya??

 Ini yang dah besar. Baby kat dalam tu dah start tendang dan makin besar dengan jaya.

 Dan ini saat minggu ke-26 dah...hampir pada 7 bulan usia baby kat dalam perut tu.

So, sekarang dah start beli sikit demi sedikit barang untuk baby, jalan sambil buat bandingan harga.
Nampak murah, capai dulu. Bukan kedekut sebab beli murah, tapi nanti rugi. Budak ni cepat besar, nanti pakai 2 bulan, dah kena tukar saiz lain. Penyelesaian adalah beli dengan pelbagai saiz jangan semua saiz "new born" je. Pening lak nak shopink time dalam pantang nanti.




Friday, June 19, 2015

Salam 2 Ramadhan


Salam Jumaat kepada yang membaca.


Dalam sedar atau tidak, ramadhan kembali lagi dan syukur alhamdulillah ramadhan tahun ini di sambut dengan penuh teruja. Atas sebab beberapa perkara yang membuatkan hati ini gembira dan syahdu sambut ramadhan tahun ini.

Pertama sekali, ramadhan pertama di sambut bersama orang baru dalam hidup iaitu En. Suami. Dulu masa bujang lagi, bangun pagi nak sahur semua mama dah siap hidang atas meja. Tapi sekarang, tanggungjawab isteri bagun awal untuk siapkan makanan bersahur. Syukur sekali lagi Allah jodohkan saya dengan seorang suami yang tidak cerewet soal makanan. So, tidak ada rasa susah untuk masak apa jenis makanan dan yang penting bukan IKAN. Suami kita tak makan ikan pula hihihih.

Untuk sebab yang kedua pula, mestilah teruja sangat sebab dapat rasa macam mana berpuasa bersama baby dalam perut yang sedang membesar dengan cepat ni. Alhamdulillah, Allah memberi sedikit kekuatan dan kesihatan untuk berpuasa bersama seorang insan yang bakal lahir ini. Ya, tidak semua orang dapat rasa macam mana kita rasa, semua itu bahagian masing-masing. Pengalaman yang terindah buat diri sendiri tahun ini.

Seterusnya, masuk bulan ramadhan je, maka usia pernikahan saya bersama suami hampir 1 tahun. Syukur sekali lagi, usia yang masih muda ni akan jumpa bermacam jenis ujian dan dugaan. Berharap dapat harungi dengan penuh tabah dan tenang.


Yang terakhir, saya sedang menantikan kedatangan ahli baru keluarga saya. Dia adalah anak buah saya, bakal menjadi seorang pemimpin pada keluarga satu hari nanti. Kakak ipar masih menunggu hari untuk bersalin, dokter cakap bila-bila masa baby akan keluar. Sebab dah duduk dekak pintu keluar. mesti baby tu tak sabar nak dengar mercun. Apa pun, harap semua selamat dan sihat je. Amin

So, saya nak ucaplah sedikit, selamat menempuh peperangan nafsu dan ujian sepanjang sebulan di ramadhan ni. Jangan suka-suka ponteng, malu kat baby kita nanti.


Tuesday, May 19, 2015

Ummi To Be!


Salam 1 Sya'ban,




Alhamdulillah, baby Umi dah 13 minggu. Sekarang dah masuk fasa yang ke-2, fasa kuat makan!
Mual nak muntah ada sikit, tapi beransur hilang. So, boleh nak berjalan jauh sikit. Kalau tidak, hujung minggu aktiviti mesti duduk rumah tidur je. Masak kemas rumah mesti walid yang buat, sebab baby ajak umi tidur. Kesian walid kena buat semua kerja, kadang letih tertido kat ruang tamu. Besar jugak pengorbanan walid jaga Umi saat awal hamil baby Umi ni. Yelah, dengan bekejar ke hospital lagi pagi2 buta tu. Letih walid kejar sana sini demi nak pastikan baby dan Umi sihat.

Umi syukur sebab dapat walid yang penyabar dan sangat tabah layan kerenah Umi. Haaa, sekarang Umi dah rasa nak makan macam-macam, walid dah pening tengok Umi makan. Umi ngidam cempedak lah baby, walid tak jumpa lagi. sebab walid cakap sekarang belum musim. Oleh itu, kene tunggu musim dah tiba lah ye baby. Nanti umi bagi baby rasa sekali, uuummmm sedap bile terbayang cempedak tu. Hati tak sabar nak tunggu baby tendang perut umi, Mummy farah cakap, kejap je lagi baby umi tendang. Mummy farah pun nak jumpa baby jugak, cepat besar ye baby. Umi dan walid sentiasa doa yang baby Umi membesar dengan sihat dan sempurna dalam perut Umi.


Monday, April 20, 2015

Bukan Salah Anak Ummi.

Salam Isnin,

Baby umi dah besar, 9 week usia dia. Alhamdulillah, baby umi sihat dan sangat cerewet serta walid cakap, baby sangat malas. Dah lama umi tak dapat nak share cerita dekat sini, sebab baby umi ni tak suke tgok skrin pc lama-lama. mesti nak muntah. Tapi sekarang umi dah sihat sikit dan kembali bertanaga sedikit untuk bekerja. Terima kasih baby umi, sebab kerjasama dengan umi. Ouwh, nak cerita soal baby umi yang banyak ragam ni, panjang sangat. So, semalam walid ada jumpa video kat bawah ni. Umi tersenyum tengok, comel baby umi dalam perut ni. Sama dengan apa yang umi tengah alami sekarang. Anak umi lapar, tapi bila makan je, anak umi keluarkan balik. Mungkin tak berapa nak sedap kot. Takpa, demi anak umi, umi minum susu banyak-banyak. Anak umi kan suka susu, susu yang sejuk. semoga kulit anak umi cantik dan halus.


 
Credit : Anmum
Source : Youtube (I LOVE MOMMY)

Friday, April 3, 2015

Naluri Seorang Umi-Part 3

Assalamualaikum dan salam jumaat.

Alhamdulillah, masih diberi kesihatan untuk bangun berdiri mencari rezeki demi ahli baru yang akan hadir nanti. InsyaAllah.

Sudah masuk 3 hari perubahan pada diri sudah nampak. Pusingnya kepala, sakitnya pinggang ni, makin hari makin menjadi loya tekak ni. Busuknya suami, rasa macam pelik bunyi tu, walhal bau suami sebelum ni wangi macam BABY! hahaha. kesian suami kena lumr bedak 1 badan.

Alah pada makanan belum ada dan minta sangat tidak alah pada semua jenis makanan, sebab nanti kesian kat baby Umi lapar. Air, owh orang kata kena banyak minum air..tapi tekak kalau minum air tawak mcam air masak tu atau air manis. Uish, rasa macam ombak besar suruh keluarkan balik. So, solution kita cuba minum air masam contoh, apple dan oren. Alhamdulillah, ternyata agak membantu.
Untuk sentiasa kekalkan hilang rasa pahit, sentiasa makan kismis. Lagipun kismis ni bagus untuk baby jugak dari makan asam jeruk tu.

Walaubagaimanapun, usia terlalu muda dan terlalu sensitif untuk di jaga. Mohon doakan baby membesar dengan sihat. Amin.




Friday, March 27, 2015

Naluri seorang Umi - Part 2

Salam pagi Jumaat,

Alhamdulillah, masih lagi bernafas pada hari yang paling agung ini iaitu penghulu segala hari.
Semakin hari, semakin kuat rasa naluri ini mengatakan adanya rezeki buat kami. Genap seminggu dah kalau kira hari yang sepatutnya. Perubahan pun makin hari, makin nampak oleh si suami. Makanan harus jaga dari sekarang, kerana mungkin usia masih muda. Pelbagai kemungkinan boleh terjadi, oleh itu kami makin berhati-hati.

Keinginan yang terasa di tekak ini, kadang tu tak boleh sangat nak layan. Bukan apa, teringin je tu bukan bermakna nak sangat. Bila suami tanya, " lelaki memang tak boleh rasa ke nak makan itu ini?". Semestinya boleh, tapi bergantung juga pada individu tu.  Bila, nak jadikan cerita, pada 1 malam suami cakap tidak perlu masak, kita makan di luar. Apa yang terjadi, suami makan tak habis dan ia tidak pernah berlaku sebelum ini. Dalam perjalanan pulang, suami cakap, nak muntah makanan tu tidak sedap dan rasa pelik. Huh! adakah 1 kebetulan sahaja? Saya sendiri makan rasa sedap dan tidak pelik pun makanan tu. Anggaplah yang suami mungkin penat dan tidak sihat sangat agaknya malam itu. Ianya terlalu awal untuk buat jangkan yang tepat. Apa yang penting, suami saya selalu bau hanyir ikan! hahahaha..

Tq farah kerana mendoakan..hihi



Wednesday, March 25, 2015

Naluri Seorang Umi - Part 1

Assalamualaikum,

Lumrah rasanya bila pasangan berkahwin menantikan kelahiran penyambung keturunan mereka. Ya, kini kami alami perasaan itu. Terasa sungguh comel bila tengok pakaian bayi tapi kalau nak beli pun, perlu simpan barapa lama. Berusahalah sungguh-sungguh kata orang, jangan putus asa. InsyaAllah rezeki Allah memang nak bagi.

Masuk bulan ke-5 perkahwinan, hati ini dapat rasa macam rezeki tu dah sampai. Tergerak hati nak tanya pada Dr. Google dan kawan yang berpengalaman. Belajar kenal keadaan diri sendiri, sambil-sambil tanya pada suami perubahan diri sendiri. Maklum lah, kalau nak di tilik diri sendiri depan cermin macam susah nak perasan.

Kini masih lagi sabar, takut kecawa entah ke berapa kali. Biar masa dan hari berlalu, bila tiba masa nanti InsyaAllah jawapan setiap persoalan pasti terjawab. Kini kami lebih berhati-hati untuk tempuh hari yang mendatang.


* DOA UNTUK KAMI*



Friday, March 20, 2015

Suami Dayus!


Assalamualaikum,

 Entry kali ini nak cerita sedikit soal suami dayus. Tapi bukan nak cerita soal SUAMI SAYA dayus taw. Sebelum kupas lebih lagi, fahami maksud DAYUS seperti dibawah:

“Apakah dayus itu wahai Rasulullah?” Jawab Nabi: “Iaitu seseorang (lelaki) yang membiarkan kejahatan (zina, membuka aurat, bergaul bebas) dilakukan oleh ahlinya (isteri dan keluarganya).” (Riwayat Al-Tabrani dan Al-Baihaqi).


Apa pendapat kalian dalam soal ini, masih sedarkan kita tetang persoalan ini. Rata-rata kalau cakap soal dayus, mesti nak kaitkan dengan si lelaki angkat tangan kepada kaum perempuan atau membuat sesuatu kekerasan. Yang ini semua orang nampak dengan jelas. Hakikatnya, dayus kat luar sana terlalu ramai sampai nak kira pon dah x cukup jari. Mendidik seorang isteri dan anak perempuan bukan senang, salah didik hilang pahala si lelaki yang dah kumpul banyak tu.

Nabi kita sendiri dah kata, lelaki yang membiarkan *zina, buka aurat, gaul bebas oleh isteri dan keluarga adalah lelaki dayus. Rata-rata, sang suami belum sempat malam pertama dah jadi dayus sejurus sah oleh tok kadi. Sebab apa ye? Yelah, tengoklah pakaian isteri dia. Kesian sangat, sudah lah tidak bertudung malah ketat sangat. Lantas, mata-mata lelaki lain pun turut pandang dan puji kencantikan anugerah Allah tu. Terus dapat berapa kilo dosa pun tak tahu. Bila majlis kenduri (sanding) pula lagi ramai orang tengok, bertambah lagi lah dia nak tanggung. Kaum hawa ni, kalau tidak sayang pasangan tu sayanglah pada ayah awak tu. Jangan lah nanti cakap, " belum kahwin lagi, nanti lepas kahwin baru pakai tudung". Ish tak kesian ke pada ayah/papa/dady/abah/baba/dll, berat tau nak tanggung tu nanti.

Cantik kat dunia ni tak boleh bawa ke akhirat nanti taw. Sama-sama kita jaga batas sebagai kaum hawa ini. * Peringatan untuk diri sendiri juga*

P/s : Kepada bakal suami, sila ambil berat soal aurat bakal isteri anda. Jangan Jadi Lelaki Dayus!






Thursday, March 19, 2015

Contest: Hijab, Let's wear it right!




Assalamualaikum,
Tajuk entry kali ini adalah daripada tajuk contest yang di buat oleh seorang blogger juga. Memandangkan hari ini belum dapat idea untuk buat entry apa, so kita buat lah tajuk contest ni mengenai Hijab. Saya susah nak join contest, tapi tertarik dengan tajuk ini.

Hijab! ianya bukan sekadar sehelai kain untuk menutup kepala tetapi lebih tepat sekali menutup aurat seorang perempuan. Kalau kita cakap tutup kepala, nanti manusia ni kadang2 jahil sikit. Sebab apa saya cakap jahil, sebabnya nanti manusia tutup je kepala tp pakaian melekat macam cicakman tu. Orang yang lihat pula pasti akan cakap "baik jangan pakai tudung". SubahanAllah, itu dah macam lagi galakkan manusia itu untuk membuka auratnya.

Baiklah, tiba masanya soal diri sendiri. Kenapa saya pilih untuk berhijab?
Terus terang bahawasanya, ia bukan paksaan dari orang tua saya (mama /papa). Mereka tidak pernah sesekali tegur mengenai soal berhijab. Saya mula berhijab ketika usia 16 tahun tapi itu masih on off sampailah saya sambung pelajaran di IPT. Pemakaian yang tidak ikut syarak, tudung yang singkat dan jarang. Ini kerana saya masih jahil berkenaan hukum syarak yang sebenar. Allah sayangkan saya, alhamdulillah saya sambung lagi pelajaran di sebuah IPT. Tempat pengajian di tentukan oleh pihak IPT, dan dengan izin Allah saya di tempatkan ke negeri Kelantan. Saya mula belajar sikit demi sedikit bersama rakan-rakan serumah. Pemakaian hijab mula saya labuhkan menutup dada, memilih untuk memakai pakaian yang longgar dan bersarung kaki. Saya rasa tenang dan selesa berpakaian begini berbanding pakaian dahulu. Di mana, saya telah membuat kaum lelaki membuka mata ketika saya berjalan di hadapn mereka. Kini, saya lebih memilih berhijab dengan sempurna dan terdetik dalam hati untuk berniqab. Biarlah keindahan seorang wanita ini hanya untuk mahramnya.



 Hanya sedikit pesanan ringkas untuk kaum muslimah.
Berpakaian menutup aurat dengan sempurna lebih cantik dan tinggi maruahnya, berbanding berpakaian mengikut nafsu berfesyen.

"Mempamerkan aurat dan keindahan tubuh merupakan bentuk maksiat yang mendatangkan murka Allah dan RasulNya"

*Orang yang solat belum tentu mendapat syurga Allah, inikan pula orang yang tidak menjaga auratnya. Sama-samalah kita menjaga demi ketaatan kepada Allah sebagai hambanya.

InsyaAllah.
 

Wednesday, March 18, 2015

150315|Sambut Menantu

Salam,

Baru kali ini berkesempatan untuk update blog. Almaklum sibuk dengan kenduri rumah suami, tambahan lagi dekat kampung susah nak dapat line telefon. Suasana kenduri di kampung berbeza, walaupun biasa tapi 3 hari 3 malam juga lah kenduri tu.Dari hari pertama sampai kami buat kerja untuk kenduri tak berhenti sampai hari akhir sebelum nak balik KL semula.
Alhamdulillah semua berjalan dengan baik, dan keluarga serta saudara-mara suami pun semua baik dan. tak lupa juga jiran-jiran kampung sana. Mesra dan ringan tulang, pagi-pagi lagi dah sampai rumah nak bantu buat kerja. Dari segi pakaian, kami hanya pakai baju yang ada sahaja kerana tidak mahu membazir. Rasanya cukup kenduri sebelah perempuan kami buat gah. Sebelah suami, solek sendiri, bersiap pun sendiri, tiada ambil gambar bawah pokok belakang lalang semua tu. Hanya guna kamera telefon sudah memadai untuk singkap memori untuk anak-anak nanti nak tengok. InsyaAllah.
Nah belanja 1 je gambar, lipstick pon ilang dah..banyak sangat makan minum.
Cuaca panas, badan melekit, baju tebal.
Ok, nak salin baju dulu, kembali bekerja!

TQ




Friday, February 27, 2015

DIY Rumah Debab

Salam,

Entry kali ini kita ubah cerita kepada kisah si DEBAB! Siapakah Debab?
Ini lah Debab!. Ye memamg dia tak gemuk, sebab itu kita bagi nama debab. Itu memang anak patung dia. Tak boleh amik, nanti die mengamuk satu rumah jatuhkan pasu bunga. Nampak macam ada ank kecil dah di rumah tu.

Tadaa...rumah debab dah siap! Terus masuk tido, masa tengah buat pun dia tunggu je. Memang tak sabar dia ni nak dapat rumah baru yang lebih privacy.

Selamat Malam Debab!





Wednesday, February 25, 2015

Selamat Tahun Baru Cina!

Salam semua,

Rasa macam belum terlambat untuk ucap Happy Chinese New Year kepada semua warga cina.

Agak-agak apa plan you all cuti 4 hari yang lepas. Mesti ada yang amik cuti awal atau extend cuti tu, sebab nak ber"holiday". Apa-apa pun kita bincang dengan suami nak pegi KUANTAN!!. Yes, tempat di mana kami pertama kali berjumpa. Impian termakbul, sampai dengan selamat kami di kuantan. Nanti next entry kita share ye Farah Farmiza!

THE END



Tuesday, February 24, 2015

Hey DIY lah!

Salam semua,

Entry kali ini adalah DIY perkahwinan saya.

Ini purdah / niqab, untuk majlis akad nikah saya. Hanya tambah sedikit hiasan manik supaya nampak tidak kosong dan naik sikit seri tu.

Ini kasut untuk majlis akad nikah juga. Asal adalah kosong dan di tambah sikit bunga serta manik yang sama pada purdah.
Just make it simple and sweet.

Ini hiasan dulang hantaran, Bahan adalah dari kertas dan dibuat bunga serta tapak ala-ala rumput tu.
Dulang hantaran sponsor dari 1 of my best frend jugak lah.

 Ini bunga tangan dari kertas juga, sama macam hiasan tok hantaran tadi.

Ini cek untuk hantaran+mas kahwin. Buat cek tendang je, tidak perlu ke bank untuk buat cek sekeping tu.


Ini kad jemputan majlis kahwin sebelah perempuan.


Ini untuk pihak lelaki. Majlis belum langsung lagi sebab tu tarikh 15 Mac 2015.

Semua di atas adalah hasil tangan sendiri. Untuk design kad jemputan serta cek tu, saya guna photoshop sahaja. Cuba search dengan mr.google untuk dapatkan idea. Design sendiri, print sendiri, potong sendiri itu dah pun menjimatkan kos anda. Tp ni kalau yang nak jimat dan tak nak grand. Bukan apa, kad ni lepas bagi orang mesti dalam tong sampah juga. Oleh itu, bersederhana lebih baik dari membazir. Untuk buat pelan lokasi tu, saya guna photoshop juga. Tapi kalau nak yang senang, boleh guna " microsoft visio".

-THE END-

Tq sekali lagi farah farmiza.





Monday, February 23, 2015

OutDoor!


Salam,

Next, kite selami gambar-gambar pendekar ni buat aksi romantik.


Ouh my pendekar, senyum nampak cik abang. Jom buat gaya-gaya comel ala-ala zaman kesultanan melayu pahang.









Oke dah cukup, nak lebih jemput ke rumah sambil minum kopi boleh layan 1 album gambar kawen kite.

Tq Farah Farmiza sudi membaca.







Tuesday, February 17, 2015

Ops! Resepsi Lah

Salam semua,

Update lagi! Semalam nikah dah, so hari ini kite tatap sikit lah majlis resepsi.

Ouh Stress, lambat sudah pengantin nak pkai tudung kejap ada jugak yang curi snap 1 gambar ni.

Chak! ada 2 mempelai lah kat atas tu. Ada yang ingat kawan lah, salah majlis lah..hey kawan kamu datang majlis yang betul..itu abang saya. Sila lah jamu makan yang ada *yang pasti pengantin tak tahu ada kambing golek! Untung lah tetamu yang hadir.

 Haa..nampak ke tidak lauk pengantin tu? Ayam golek ada lah, itu pun pengantin nak makan x sempat. Sebabnya tetamu datang taknak bagi peluang kami jamah 1 sudu dulu. Ni belum jadi retis lagi. hahaha

Yes, kek time!. Ini kek sangat sedap tak tipu punya, sekali lagi kami tak sempat nak makan. Hurmmm
Credit : Cik Nur Amalina, sponsor kek kita!

Masa mencipta kenangan bersama kawan pula. Ini senior dan group assingment diploma. 
Haa kawan agak rapat lah jugak masa dgree, time study and group. Gosip also! hehehe..
Owh my nenek yang tengah tu. Terima Kasih sebab dah jaga kami sebaik-baiknya. Kami cucu yang kahwin dulu dalam keluarga ini, saudara sebelah papa ni.

Oke, ini keluarga sebelah suami. Alhamdulillah makin besar keluarga saya.

Pengantin nak lari kejap, nak jadi model ala-ala zaman Hang Tuah kejap. Hasil model tu, kite tengok next post oke.

Tata!
 
 








Monday, February 16, 2015

Pernikahan

Salam 1 Malaysia,

Yes, hari ini macam tak berapa nak sibuk. Boleh lah nak up sikit cerita 4 bulan lepas.

Hai Cik Farah Farmiza! gambo awak ada ni, thanks sebab jadi driver I and banyak sangat membantu. Masa ni debar sangat dan rasa macam macam nak lari..hahahaha. Cerita pasal outfit lak, from head to toe I DIY sendiri termasuk lah bunga tangan tu. Credit to Cik Farah sebelah tu sebab idea awak.

Chak! tambah sorang lagi my BFF..susah senang tak pernah tinggalkan saya seorang diri. Bertuah dapat kawan macam korang.

Yes, ini imam saya yang sah sekarang. Nampak tak muke stress tu, ini lah punca kalo tok kadi tazkirah selama sejam. Lengguh lahai kaki saya tok kadi oii..

Alhamdulillah, selamat juga dengan sekali lafaz. Syukur sangat, terbina 1 masjid sudah. Amin..amin..


Sarung cincin kejap, ish geletar tangan sejuk-sejuk je ni. Assalamualaikum Imamku

(Mama jagan lah nanges) Ish, belagak tak nanges konon. Kalu dah anak mak, cubit peha kiri peha, kanan pon terasa lah Cik Erin oii. Abes cair make up tu, belagak sangat tak nak bawa tisu. hahaha.

 Ouh Mak mentua, alhamdulillah. Berpelukan mereka dan terukir 1 senyuman. Syukur alhamdulillah.

Ouh ni keluarga kecil saya, tapi tak cukup seorang (my abang, sebab dia pun pengantin juga, so kene bersiap lah juga) To my lovely adik, jaga diri dan mama juga papa, Jangan noty2 ok adik!

OK Done!

Next post please!