Wednesday, August 20, 2014

Cekik "DARAH"



Salam Rabu,

Entry hari ni masih lagi mengenai persiapan kami ke Bahtera Mahligai. Semalam Mr. B bagi tahu yang dia memerlukan 4 keping gambar ukuran passport untuk melengkapkan borang bagi mendapat kelulusan berkahwin oleh pihak atasan (ATM) dia. So, minggu lepas Ms. E hanya bagi gmbar 3 keping je. Ni lah cerita nak bermula, Ms. E decide nak datang jumpa Mr. B tu hari ini tapi bila fikir balik, lambat bagi lambat lak dia nak proses nanti maka lambat jugaklah Ms. E nak pegi daftar JAIS ni. Dengan itu, Ms. E pegi lah jumpa buah hati tu semalam nak snap gambar memandangkan Si Dia pun belum amik gambr jugak jadi kami amik je skali. Mr. B perlu pakai songkok sekiranya dia tak nak pkai baju uniform. Rumitnya jadi pegawai pertahanan negara ni, nak kahwin pon payah.

Ish bila nak masuk cerita ni, mukadimah panjang sangat. So, kami ke Taman Tenaga, Cheras, KL sebab dekat dari base Mr. B tu. Cari punya cari, jumpa 1 kedai kodak yang kecil molek nampak macam zaman perang Jepun dalamnya. Owner pun dah tua, kira boleh panggil Ahkong. Kami snap comel-comel sebab nak buat kad kahwin nanti kan, tambah bedak sikit dan gincu merah, hehehehe Mr. B tak pakai lah bedak dan gincu haa. Siap je print, potong-potong sikit, Mr. B pun tanya berapa. Lalu apek jawab : RM 36.
Harga tak termasuk CD ye puan-puan dan tuan-tuan. Itu harga untuk 2 orang punya, seorang 6 keping. So, RM 18/6pcs. Mahal bak hang!!! First and last kami datang kedai tu. Kut ye pun jagan lah melampau sangat, harga barang naik takkan harga cuci gambar pun nak cekik kaw kaw. Kalau kedai kat depan rumah Ms. E tu, selalu pergi snap and cuci 8 keping termasuk CD baru RM12. Perbezaan yang sangat ketara kut, so kami nak photostat pon tak jadi kat kedai tu. Mana lah tahu dia cas 20sen ke sekeping.

P/s: Moral of the story, jangan masuk kedai yang macam perang jepun and macam tak ada pengunjung. Mesti dia akan cekik darah anda.

Monday, August 18, 2014

Saya Bebas HIV!!



Salam Senin,
Alhamdulillah, saya bebas HIV. So saya boleh teruskan majlis ni nanti..MR. B pon bebas HIV..
Secara kesimpulanya, kami adalah bebas HIV.


Ciput je die cucuk, mcm kena sengat lebah je, sebab lepas tu dia lebam. Pengalaman yang bagus sebab buat test HIV ni sorang diri je dan ke klinik kerajaan dengan sesatnya MR. WAZE tunjuk jalan. Kalau tgok pada borang tu tak state pun kite + or -. So kalau nak tahu, if "-" dia just panggil dan bagi salinan borang ni lepas tu suruh kite main jauh-jauh. Hehehehe, gurau je.. takkan lah dia suruh main lak kan, dia suruh kita balik je. Tapi kalau result positf, dia akan ceramah kejap kat kita dan ada laa step seterusnya.

Ok lah, nak sambung buat keje ni. Nanti kantoi dengan Big Boss lak. Next entry, New update.





Thursday, August 14, 2014

Officialy Suda!



Salam Syawal,

Masalah teknikal so Ms. E tak dpt nk update. Sekarang boleh lah Ms.E update apa yang terjadi minggu lepas.

9/8/2014 - Sabtu
Sambung mencari keperluan yang masih belum cukup, Yeay baju utk nikah dah dapat, letih pusing dan panjat tingkat bagunan yang tingi tu tapi akhirnya dapat baju nikah off white colour. Tetapi yang paling penting still under budget dan baju tu tak over sangat just nice. So sesuai kalau nak pkai utk majlis lain.
Dalam kepala dah mikir nak DIY baju tu, nak tambah seri kan laki. Baju nikah utk Mr. B pon nak DIY juga sbb just pakai baju yang sedia ada. Lagi pun nikah kami akan di ada kan waktu malam, so kejap je nak pkai. Pkai simple je dah memadai kut.

 10/8/2014 - Ahad
Wah nerves sekejap, sebab pihak lelaki nak datang..haaa baru nak datang sarung cincin ni. Biasalah bila plan pon mengejutkan, so semua kena buat cepat dan mengejut jugak. Selesai sarung cincin dengan ahli keluarga je, tak ramai pun saudara mara pun tak di jemput. Baju pon pakai yang time konvo ritu..hahahaa...bersederhana lah..hantaran pon tak perlu. Mudahkan? Alhamdulillah, selesai dan officialy i tunangan orang. Selesai je majlis tu, kami ke rumah kawan Ms.E masa study diploma dulu. Die ni wedding planner, so mmg nak suruh die lah yang uruskan. Kami ke sana fitting baju yang ada je, tapi die nak jahit baju baru tuk Ms. E. Sangat terharu sebab die siap bagi special discount lg.

11/8/2014 - Isnin
Mr. Boo (my wedding planner), die update kain baru yang die snap picture dari kedai kain tuk I pilih. So, kami pilih maroon ofcourse songket tradisional. Mst tak sabar nak tengokkan, tunggulah ye 2 bulan lg ye.

12/8/2014 - Selasa
Today, i dapat sponsor kek kawin from my old frend. Die bg pilihan nak sponsor kek hantaran or kek kawin, so Ms. E pilih kek kawin. Yes, misi mencari sponsor. Kalau ada siapa-siapa nak sponsor tu roger2 lah ye..

Ok, ni je update tok rini, Ms. E nak balik kje dah..esok nak bt HIV Test. wish me luck..

Assalamualaikum!

Thursday, August 7, 2014

Si Darah Manis

Alhamdulillah, jodoh kami mmg x kemana. 5 tahun juga Mr. B perlu sabar menunggu untuk memiliki Ms. E ni. So, sekarang ni kami merancang yang sebenarnya adalah hendak nikah tahun hadapan akan tetapi memikirkan 1 penjimatan yang akan berlaku sekiranya kami langsungkan majlis sekali dengan abg Ms. E ni dan d sokong oleh ramai pihak. Akhirnya, pihak keluarga bersetuju dan kami hanya ada masa 3 bulan!!! everything not ready yet.

Fasa 1: Menrancang budget
Tugas Ms. E lah buat anggaran/ budget perbelanjaan sebab kita nak membeli kne ada budget pastu kena lah record. So membeli tu kalau boleh dapat harga kurang dari budget kite ada saving kan. Sekarang barang hantaran termasuk cincin sudah cukup juast nak gubah je.

Fasa 2: Persiapan Nikah
Owh sangat memeningkan kami, sebab masa sangat singkat segala borang perlu di lengkapkan dan hantar selewatnya 2 bulan sebelum akad nikah di jalankan. So, kami hanya ada 1 bulan je nak siapkan semua. Bertambah rumit sebab Mr. B adalah seorang ATM so prosedure dia lagi rumit dari oarang awam dan Ms. E perlukan surat kebenaran nikah dari Mr. B untuk Ms. E mendapatkan surat kebenaran nikah(perempuan). Nasib kami dah hadir kursus pra perkahwinan lama dahulu sebelum kami berkenalan 5 tahun lepas.

Fasa 3: Wedding Planner
Owh ini saya ada rakan yang boleh membantu so tak rsau sangat. Segalanya serahkan kepada beliau tetapi pakaian untuk nikah kami, nak beli yang dah siap je dan simple but nice. So, sesiapa yang tahu ada link jual online cantik-cantik tu minta share lah ye.

Berdebar rasanya, haa...dah tak ada idea, sikit-sikit je lah share. Nanti kita update lagi persiapan DIY pula.