Entri kali ini adalah :Hari mama saya lah...
rancangan hari ni adalah nak masak untuk mama..mama jangan buat kerja sebab anak mama akan ganti mama..
saya bangun pagi terus masak untuk makan tengah hari,
menu istimewa adalah : Ikan Senangin masak Zamrud..
BAHAN-BAHAN
Bahan kisar:
-Cili merah (5 biji)
- Cili padi ( ikut kehendak kepedasan anda)
- Halia (agak-agak kan jela ye, lebih kurang ibu jari ke..hehehe)
- Bawang merah (2 biji)
- Bawang putih (4-5 ulas)
*dikisar bersama semua sekali ye..
- Kayu manis (1 batang)
- Bunga lawang (1 kelopak tu ye..)
- Asam jawa
- Belacan (kalau ada la..kalau takda tidak mengapa ye)
- Ketumbar...(serbuk ye bukan daun)
- Garam
- Ikan senangin/ siakap
CARA MASAK
* Ikan di goreng dahulu.
* Cara masak kuah :
- Panaskan minyak dan tumis kayu manis serta bunga lawang
- setelah naik bau, masukkan bahan yang di kisar tadi.
- masuk belacan sedikit
- masukkan serbuk ketumbar (1 sudu sup tu dan mumbung ye..)
- garam secukup rasa
- setelah garing, masukkan air asam jawa 2 magkuk
- sehinggalah kuah menjadi likat, maka selesailah masakan
- tuang kuah ke atas ikan yang di goreng tadi
saya guna saiz mangkuk ni..
gaulkan ye sehingga kuah jadi likat
tada....siap dihidang...
p/s : resepi turun temurun ye...sekadar ingin berkongsi saje
selamat mencuba..
-THE END-
leh la kawen cepat2!!
ReplyDeletehahahahaha...knp lak kne kawen cpt2..
ReplyDeletenak tau sbb pe??
ReplyDeleteda pandai masak ..
so bleh la masak tuk suami plak!jeng3~
hahahahaha...oke2..
ReplyDeletewaa.. nama resepi tuh menarik.. hehe
ReplyDeletehehehehe...tq..slamat mencuba..
ReplyDelete